Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

RARE GREEK PUNK ARCHIVE - The A's Part 10- ANTIDRASI - NEGATIVE STANCE




Σε λίγο φτάνουμε προς το τέλος του γράμματος "Α" και ο χώρος που παρείχε δωρεάν το mediafire για free users δηλαδή, έχει μειωθει ανυσηχιτηκά (παλια ήταν απεριόριστος, τελευταία έγινε 50giga και ακόμη πιο τελευταία 10giga). Οι πρώτοι για σήμερα είναι οι αρκετά -σχετικά πάντα- γνωστοί Αντιδραση, αυτοί έκαναν θραύση (ας πουμε) πρώτα με το 7'' δισάκι "Αίμα στους δρόμους" και μετά με το πρωτο lp τους "Κατάσταση Κινδύνου", βρώμικος, ανεπεξέργαστος, με λίγα μέσα ήχος, μια σκληρή και οργισμένη κριτική προς το κράτος και την οργανωμένη δυτική κοινονία. Hardcore. Το έξώφυλλο προϊδεάζει. Έπετια βγάλανε τον δίσκο "Ενάντια" όπου η παραγωγή ήταν πολλά έτη φωτός απο τις προηγούμενες, τα κομμάτια πιο καλοφτιαγμένα, ο στίχος παραμένει με ίδιο μοτίβο, ίσως λίγο πιο ώριμος. Ο Εναντια ήταν ένας δίσκος που μετάλιζε λίγο, ήταν απο τα πρώτα δείγμα "πανκ", αντιδραστικής μουσικής που είχα ακούσει όταν ήμουν ακόμη πολύ μικρος (γύρω στα 14) στο σπίτι του παιδικού μου φίλου Σπύρου, χωρίς να ξέρω καν την λεξη πανκ. Μετά απο αυτό, το '96 βγάλανε  το σινγκλάκι (single, με δύο κομμάτια), το E-Rats με δύο πολύ δυνατα κομμάτια, και πολύ καλή τεχνική απο των ντράμερ, Με τα χρόναι πολλά έχουν ακουστεί για τα μέλη του συγκροτήματος -απο στόμα σε στομα- και έχουν δημιουργήσει ένα κάπως αμφιλεγόμενο κλίμα γύρω τους. Δεν θα κρίνω πάνω σε αυτό, μπορώ να πω όμως οτι μουσικά απο το single του '96, μετά την επανεμφάνισή τους στα μέσα του 2000 δεν έβγαλαν κάτι αξιόλογο -κατ'εμαί- δισκογραφικά. Μου λείπει απο δω μόνο ο τελευταιος δίσκος μεχρι στιγμής "Ορκος του μίσους" (2012) ο οποίος κάπως γελοία πάλι κατ'εμαί περιέχει και διασκευές απο τον Σιδηρόπουλο (Αντε και καλη τύχη μάγκες) και του Μικρούτσικου (Η μπαλάντα για τους ασφαλίτες).
Για το δεύτερο συγκρότημα, τους Αρνητική Στάση λίγα μπορώ να πω αν και κατα βάθος τους θεωρώ μουσικά πιο ενδιαφέρον απο τους παραπάνω. Εχουν πιο σκοτεινό και κάπως πιο αργό ύφος, αργό ώστε να μπορεις περισσότερο να τους συγκρίνεις με τις πρώτες crust μπάντες όπως οι Amebix. Οι Αρνητική Στάση είχαν και κάποια απήχηση και στο εξωτερικό, αυτό φένεται απο το split Lp "Love is our strongest weapon" που έβγαλαν μισα μισα κομμάτια με τους βρεττανούς Kismet H.C. όπως και απο το full δισκο (lp) "Αγγελοι του ψεύδους" ο οποίος βγήκε και στην Ευρώπη, και το 7ίντσο "Spectators of decadance. Σε όλες τις "εξωτερικές" κυκλοφορίες χρησιμοποίουσαν το ονομα Negative Stance.
Και τα δύο σχήματα κυκλοφόρησαν πολλά εώς όλα μέσω της ελληνικής ανεξάρτητης Wipe Out Records.








ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ -- ANTIDRASY --- REACTION


Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 σαν μια προσωπική ανάγκη των μελών του να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους σε ένα μεγαλύτερο κοινό από αυτό που εκφράζει μια μπάντα που παίζει σε πρόβες. 'Εδωσαν την πρώτη τους συναυλία σε ένα σχολείο υπό κατάληψη με μεγάλη επιτυχία. Συνέχισαν να κάνουν συναυλίες σε σχολεία και φεστιβάλ έτσι ώστε το Μάρτιο του '87 κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το πρώτο του demo με τίτλο "'Αρρωστος κόσμος". Η κυκλοφορία αυτή περιείχε δέκα τραγούδια και κυκλοφόρησαν μόνο σαράντα αντίτυπα. Τρεις μήνες αργότερα ένα δεύτερο demo κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Αντίδραση" με δεκαεννιά τραγούδια, στην τότε δυτική Γερμανία σε 200 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν. Αμέσως μετά ένα τρίτο split demo μαζί με τους "Stress" έκανε την εμφάνισή του με μεγάλη επιτυχία. Τότε αποφάσισαν να γίνουν επαφές έτσι ώστε να βγει ένα 7ιντσο, πράγμα το οποίο και έγινε τον Ιούνιο του '89 από την "Wipeout Records" σε μια περιορισμένη έκδοση 580 αντιτύπων τα οποία εξαντλήθηκαν αμέσως επίσης. 'Ηταν ο πρώτος hardcore δίσκος που βγήκε στην Ελλάδα μιας και ως τότε τα περισσότερα συγκροτήματα της σκηνής έπαιζαν καθαρό punk. Την άνοιξη του '90 μπήκαν στο στούντιο ηχογραφώντας καινούργια τραγούδια για το πρώτο τους lp "Κατάσταση Κινδύνου" και το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι. Μετά από μια αναρίθμητη σειρά συναυλιών το φθινόπωρο του '91 κυκλοφόρησε το δεύτερό τους lp με τίτλο "Ενάντια", ενώ το '96 κυκλοφόρησε η τελευταία τους δουλειά σε βυνίλιο, το 7ιντσο "E/Rats". Ακολούθησαν περισσότερες συναυλίες με τελευταία αυτή στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του '98.
'Ενα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση ήταν απαραίτητο για τον καθένα τους για να ακολουθήσoυν διαφορετικούς δρόμους οι οποίοι ενώθηκαν ξανά το '04. Το '06 κυκλοφορούν το cd με τίτλο "Παντού Και Πουθενά" και το '07 το cd single "Sleight Of Hand". Τον Ιανουάριο του '12 κυκλοφορούν σε lp πάλι από το δικό τους label "E Records", το "'Ορκος Του Μίσους" με εννιά κομμάτια.
anexartisi







Αντίδραση - Αρρωστος Κόσμος -- Reaction - Sick World (cassette, 1987)




or HERE












Αντιδραση - Αιμα στους Δρομους -- Reaction - Blood on the Streets (7'', 1989)





or HERE








 Αντιδραση - Κατάσταση Κινδύνου -- Reaction - Danger Situation (lp, 1990)




or HERE














Αντίδραση - Ενάντια -- Reaction - Against (1991)












Αντιδράση -- Reaction - E/RATS (7'', 1996)




or HERE







Αντιδράση - Παντου και Πουθενά -- Reaction - Everywhere and Nowhere (2006)



or HERE







 Sleight of Hand - A Tribute to Antidrasi (2007)




















ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ -- ARNTITIKY STASI --- NEGATIVE STANCE


Η "Αρνητική Στάση" είναι μια από τις πιο ξεχωριστές μπάντες που έχει να επιδείξει η ελληνική d.i.y. σκηνή, με εξαιρετική κινητικότητα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90, μέσα από πολλές συναυλίες, πολλές από αυτές στη "Villa Amalias", και κάποιες καταπληκτικές κυκλοφορίες. Το '90 το split lp με τους 'Αγγλους "Kismet HC" με τίτλο "Love Is Our Strongest Weapon". Τα οχτώ τραγούδια τους τα ηχογράφησαν από τις 29 Νοέμβρη ως 3 Δεκέμβρη του '90 στο "Redhouse Studio". Η σύνθεση τους σε αυτό το δίσκο ήταν Αλέξανδρος φωνή και κιθάρα, Αλέκος κιθάρα και φωνή, Μάκης μπάσο και φωνή και Βασίλης Μπαμπούρης (ex "Βιομηχανική Αυτοκτονία") τύμπανα και φωνή. Το '93 κυκλοφόρησαν το εφτάιντσο με τίτλο "Spectators Of Decadence" από την αμερικάνικη "Profane Existence", περιείχε τα κομμάτια "Πτώση" και "Υπήκοοι Της Κίρκης", τα οποία είχαν ηχογραφήσει το Δεκέμβρη του '91 στο "Redhouse Studio". Από τη μπάντα είχαν φύγει οι δυο κιθαρίστες και στο εφτάιντσο έπαιξαν δυο νέα μέλη, Σταμάτης Σπηλιωτόπουλος (ex "Εναλλακτική Λύση 3", "Πορφυρία") κιθάρα και ο Γιάννης Τζαμίλης (ex "Κοινωνικά Απόβλητα") φωνή, κιθάρα και πιάνο. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από το γκρουπ και οι υπόλοιποι τρεις θα ηχογραφήσουν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του '93, εικοσιτέσσερα νέα κομμάτια στο "Praxis Studios". Δώδεκα από αυτά θα μπουν στο lp που κυκλοφόρησαν μερικούς μήνες μετά από τη βελγική "Genet Records" και αμέσως μετά τυπώνουν άλλες χίλιες πεντακόσιες κόπιες στην "Wipe Out Records". Μετά την έκδοση αυτού του δίσκου, το συγκρότημα διαλύθηκε. Συμμετείχαν στην κασετοσυλλογή "Οδόφραγμα Θορύβου" από τη "Boredom Tapes" το '90. Το '92 στο lp "Fragmenta IV" του fanzine "Στις Σκιές Του Β-23". Το '93 στην εφτάιντση συλλογή της "Profane Existence" με τίτλο "Think Globaly Act Localy" με το κομμάτι "Το Κουτί της Πανδώρας" σε διαφορετική εκτέλεση. Κομμάτια τους μπήκαν αργότερα σε αρκετές ακόμα συλογές.
Μετά τη διάλυσή τους ο Βασίλης έπαιξε στους "Black Static" και αργότερα ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις, ο Τζαμίλης έπαιξε στους "New Jack" και "Sadistic Noise", ο Σπηλιωτόπουλος κι αυτός στους "New Jack", ο Μάκης στους "Ανάσα Στάχτη" και "Ανατέλλων Τρόμος" και ο Αλέξανδρος στους "I Want The Moon".
anexartisi




Negative Stance - Love is Our Strongest Weapon (from the Split Lp with Kismet H.C.) (1990)



or HERE













Negative Stance - Spectators of Decadance (7'', 1993)
















Αρνητική Στάση - Αγγελοι του Ψεύδους -- Negative Stance - Angels of Deceit (lp, 1993)




or HERE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου