Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ILLEGAL OPERATION - 2 ALBUMS




Fine Greek blues based rock



Είχα γνωρίσει το σχήμά αυτό με τραγουστή τon Μανώλη Αγγελάκη ο οποίος έχει κάνει και μερικές δουλειές (βλέπε εδώ) αρκετά χρόνια πριν με τον πρώτο δίσκο που αφησε στίγμα καλό (κατ'εμαί) τον Blue Project (2001) ο οποίος είχε κάτι πολύ ιδιαίτερο, φωνητικά που μοιαζούν με τη βραχνάδα τους σε αυτά του Tom Waits, είναι και συγχρόνως δεν είναι blues, ή βασεις είναι blues αλλα είναι καινοτομικό, διαφορετικό, κάπως σκοτεινό προς το γκρι, όχι το μπλε... με κάπως "πειραγμένες" ενορχηστρώσεις. Διασκευάζουν τα γνωστότατα "back door man" γνωστό απο τους Doors αλλά original του Willie Dixon, όπως και το "spoonful" χιλιοπεγμένο και αυτό αλλα γνωστότερο απο τον Howlin' Wolf πάλι γραμμένο απο τον Dixon (Σημ.1), το "drifting" του John Lee Hooker, μερικά ακόμη και 3-4 δικά τους, αυτό δεν έχει τόση σημασία πάντως μιας και καταφέρνουν να φτιάξουν κατι ολοδικό τους έτσι κιαλλιως. Ο πρώτος δίσκος τους ακουγοντας τον τώρα ξανά θεωρω χωρίς να υπερβάλω έναν άγνωστο αλλα απο τους καλύτερους δίσκους που βγήκανε στην ελλάδα στο είδος αυτό.

Ο δεύτερος δίσκος τώρα που βγήκε 10 χρόνια μετά και κάπου εκεί είχα την χαρά και την τύχη να τους ακούσω μαζί με τους Savage Republic στο Stage στη λάρισα. Ο δεύτερος δίσκος ακούγεται, είναι πιο "σταθερός" σε κάποιο στυλ, ενα σύγχρονο κράμα blues και ροκ (alternative?). Εχει 2-3 κομματία τα οποία ακούγοντε ευχάριστα αρκετές φορές, στιχουργικά είναι κάπου στη μέση. Παρόλα αυτά ζωντανά ήτανε πολύ καλοί και έτυχε να γνωρίσω τον Μανώλη Αγγελακή έξω απο το μαγαζί οταν μου ζήτησε να του δειξω μερικες φωτογραφρίες που τράβηξα και μου φάνηκε ένας γνήσιος και απλος παλιοροκάς...



Σημ.1: ναι ο Dixon ο οποίος δουλευέ για την Chess Records και έπαιζαι και μπάσο είναι γνωστότερος ως ένας απο του επιδραστικότερους δημιουργους τραγουδιων της blues τα οποία έγιναν πασίγνωστα, "hoochie coochie man" (muddy waters κτλ κτλ), "little red rooster" (howlin' wolf, rolling stones, κτλ), "My babe" (little walter) είναι μόναχα τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.










This, first album, is recommended to any tom waits lover...




Take it Here
ILLEGAL OPERATION - (2001) BLUE PROJECT


























ILLEGAL OPERATION - (2011) THE THIRD DAY









Take it Here
ILLEGAL OPERATION - (2011) THE THIRD DAY













Manolis Aggelakis of Illegal Operation with one of the members of Savage Republic, music unites, yes indeed....








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου