Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Tribute to the Greek Authentic//Underground Hip Hop & Lowbap Scene 1




FFC - Η Απειλή -- The Threat (1998)
wiki english / wiki greek / myspace
Η τρίτη δισκάρα των Fortified Concept. Ξεκινά με ένα πανέμορφο μελωδικό intro εμπνευσμένο απο τον Τελευταίο των Μοϊκανών. Οι FF.C είναι αν όχι οι πρώτοι, απο τους πρώτους που κάναν χιπ χοπ στην ελλάδα, όταν το 1987 οι Ρυθμοδαμαστής, Σκηνοθέτης και Dj Everlast έβγαζαν demo κασσέτες με σκληροπυρινικά κομμάτια του στυλ "νεοναζί καλός μόνο νεκρός". Την ταυτότητα τους βρήκανε με το που βγέκε ο δεύτερος δίσκος τους "Σ'αλλη διάσταση", δηλαδή μελωδικό χιπ χοπ με funk μέχρι και ρεμπέτικες επιρροες. Στιχούς περί αυτογνωσίας, πρωσοπικής αναζήτησης, κοινωνικούς με δόσεις μελαγχολίας ενίοτε. Δεν ξεχωρίζω κάποιο κομμάτι καθως τα περισσότερα αξίζουν.


Download Here


















TERROR X CREW - Η Πόλις Εάλω -- Y Polis Ealo --- The City Has Fallen (1997)
wiki
Ως όνομα υπάρχουνε απο το 1989 ώντας μια ομάδα γκραφίτι, το 1992 εξελίχτηκε και σε μπάντα αποτελούμενη απο τους Αρτέμη, Dj Alx και Ευθύμη. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το ομώνυμο ep τους το 1995, και έπειτα έρχεται ο πρώτος τους ολοκληρωμένος δισκός το '97. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο ο σκληρός "hardcore rap" ήχος που μαζί με τα επίσης οξέα φωνητικά και τον στίχο "γροθιά στο στομάχι" τους κατατασω ως το πιο σκλυροπυρινικό συγκρότημα που πέρασε απο τα μέρη μας. Μέχρι εκεί κάλα, μέχρι το 2001 που βγάζουν τον δίσκο έσεται ήμαρ με σκοπό την "αφύπνιση του εθνους", προφάνως άρχισαν να βλέπουν πολύ λιακόπουλο, πάρτε μια ιδέα και θα καταλάβεται... βραβέβονται απο τον μάκη βορίδη του ελληνικού μετώπου και τέλος διαλύονται, και οι Αρτέμης-Ευθύμης συνεχίζουν μόνοι και καθαρά εμπορικά.
Παρόλα αυτά αξιζει να ακούσει κανείς μέχρι τον δεύτερο δίσκο "η γεύση του μένους". Και στον παρών δίσκο υπάρχουν κομματάρες όπως "hip hop hooligans", "ο έλληνας που έχεις συνιθήσει" και το "μη φοβάσαι" το οποίο δανείζεται κάποιες μελωδίες απο κομμάτι του παύλου σιδηρόπουλου.


Download HERE














JAVASPA - Αναλώσιμοι Άνθρωποι -- Analosimy Anthropy --- Dispensable People (2009)
Ο Javaspa είναι απο το βόλο και οι πρώτες του παραγωγές ήρθανε το 2002 με το "Κάποιοι μίλησαν για δημοκρατία". Αν και οι στιχουργία του και η μουσική του μου φένονται λίγο μονότονα θαυμάζω το πάθος και τη δύναμη του για τις αξίες του, που δε νομίζω οτι θα κουραστεί ποτε να τραγουδά, μέσα σε 8 χρόνια έχει βγάλει πάνω απο 6 δίσκους. Πάντως μετά απο τόσα και τόσα σίγουρα έχει κάποια εμπειρία, και τα live του αξίζουν και μπορούν να ξυπνήσουν απο τη λήθη κάποιους, έστω και για λίγο. Χωρίζεται στις εξείς ενότητες: Ενάντια στη μισθωτή εργασία, Battle στο Battle, την "σκληρή" πραγματικότητα βιωμένη από την πλευρά των καταπιεσμένων, η οποία περιέχει και ένα κομμάτι αφιερωμένο στον Β. Μποτζατζή. Γίνεται λίγο κουραστικός με το να αναφέρεται καμια 50αρια φορές στην εργατική τάξη, αλλα οκ...


Download HERE














APOGONOI (descendants) - Με τον Ίδιο Ρυθμό -- Me ton Idio Rythmo --- With the Same Rythm (2008)
myspace / blogspot / συνεντευξη
Τους Απόγονους αποτελούν οι Ριματικός, Ειρμός και Rani-S και μας έρχονται απο τη Λάρισα. Ένα νέο σχετικά γκρουπ, το 2006 βγάλαν το πρωτο τους δίσκο και έπειτα αυτόν εδώ που ειναι σαφώς καλύτερος και ωριμότερος του πρώτου. Γνωρίζωντας προσωπικά τον έναν και ακουγόντας τους διακρίνω μια ειλικρίνεια και απλότητα, μια συνειδητη ταπεινώτητα που συχνά λείπει απο πολλά crew που αναλώνονται βρίζοντας ο ένας τον άλλον, ρίμες για το τίποτα. Δεν αρκούντε στο να ραπάρουν, δημιουργήσαν την ομάδα A-Crew με σκοπό την ανάδειξη της τέχνης του γκραφίτι στη πόλη της λάρισας. Στο κομμάτι "αφύπνιση" κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να περάσουν τις αντιλίψεις τους και στους ιταλούς. Τέλος να αναφέρω ότι ο δίσκος είναι αφιερωμένος σ'εναν κοινό μας φίλο, τον Ξενοφών η αλλιώς Mister Nice Guy, ο οποίος χάθηκε άδικα στα 19, άλλο ένα εργατικό ατύχημα...


Download HERE













VAVYLONA - Αρχή Επι Τέλους -- Arhy Apy Telous --- Beggining Over the End (1997)
wikipedia
Ξεκίνηασν το 1997 μέσα απο τη θερμοκητίδα του lowbap & Freestyle Production και έβγαλαν το πρώτο αυτό δίσκο με αρχικά μέλη τους Πρίγκηπα, Πυροβάτη, Βέβηλο, Κύρο, Θηρίο, Παράφρων και Μέθυσο, υπήρχε επίσης ένα όγδωο "προσωπο" ο Σάτυρος η το οποίο στην ουσία ήταν η συμμετοχή των Bd Foxmoor και X-ray στο δίσκο. Είναι ένα σκοτεινό άλμπουμ και oldschool επιρροές και στιχους κοινονωνικούς όσο και προσωπικούς, το "βλακειάδα 2004" ας πούμε είναι αφιερωμένο στον νεοέλληνα και τους ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνονταν στην ελλάδα. Πολλά έχουν ακουστεί για τους βαβυλώνα, πολλοί τους κράξανε και πολλοί τους πάνε, η γνωμή μου είναι κάπου στη μέση, θεωρώ αυθεντικό τον ήχο και όσα λένε -τουλάχιστον στην αρχή- αν και τους έχουν κατηγορίσει οτι κλέβουν, αλλά η όλη φιλοσοφία του χιπ χοπ δε ξεκίνησε απο τις λούπες, τα samples και τα λοιπά? το 2000 ο Πυροβάτης πέθανε απο ηρωίνη, το γκρουπ είχε ήδη αρχίσει να σπάει, πολλοί είχαν ήδη φύγει και άλλοι ήρθαν, ένα χάσμα είχε ήδη δημιουργηθεί μεταξυ αυτών και άλλων και της lowbap σκηνής και στο τέλος ο καθένας πείρε το δρόμο του, άλλοι σαν το Θηρίο αποφάσισαν οτι μεγάλωσαν και είναι καιρός να κάνει πιο εμπορικά πράματα, αλλοί δημιουργήσαν άλλα σχήματα, και η ζωή συνεχίζεται...



Download HERE













DAGOBAH SYSTEM - Απευθείας απο το Γραμμόφωνο -- Apefthias apo to Gramophono --- Straight from the Gramophone (2008)
"DAGOBAH είναι ένας πλανήτης στις ταινίες star wars, σκοτεινός και βαλτώδης (εξου και το σκοτεινό ύφος της μουσικής μας) και στον οποίο στην ταινία ο ήρωας εκπαιδεύεται στο να παραμένει ακέραιος σε πειρασμούς, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας την προσωπικότητα αλλά και τις δυνάμεις του, διατηρώντας όμως την αυτογνωσία του. To γκρουπ αποτελείται από τρία μέλη. Τον rsn στην μουσική και τον drs και τον zarquon στους στίχους και στο ραπ" ....Λένε τα τρία μέλη του γκρουπ, RSN στην μουσική και DRS και τον Zarquon στους στίχους και στο ραπ. Δεν έχουν καιρό που υπάρχουν και πάει ακόμα λιγότερο που τους ανακάλυψα και εκτίμησα τον ήχο και τα λόγια τους.
Απαντάνε εξυπνά και φιλοσοφημένα σε όσους κάνουν χιπ χοπ για επαγγελμα, "υμνούν" την γενιά μας, όσους γεννήθηκαν μετά τ0 '80 δηλαδή, πριν απο αυτό ήταν οι γεννημένοι του '60 και '70 που ονομάστηκαν "Generation X", οι Dagobah προάγουν την δικιά μας ως "Γενια του Μηδέν". Όπως πολλά underground σχήματα τελευταία ο στίχος τους είναι ανατρεπτικός, η διαφορά με τα περισσότερα της εποχής αυτής είναι οτι το κάνουν καλά.
"Κακός πολίτης, Καλός αλήτης"


Download HERE







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου