Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

NINO ROTA - FILM D'AMORE E D'ANARCHIA (1973) --- Re-Upload from 2010

Love and Anarchy -- Μια Ιστορία Ερωτα και Αναρχίας
Acoustic/orchestric folk soundtrack of the italian film


Ο Nino Rota ήταν ένα ιταλος συνθέτης που έγραψε κυρίως πολύ μουσική για ταινίες απο το 1933 μέχρι το 1979 (πάνω απο 100 ταινίες μεταξύ των οποίων, Ο Νονος (the godfather). Μια απο αυτές είναι τυχαίνει να είναι και μια απο τις αγαπημένες μου, Film d'amore e d'anarchia, τι ωραίο όνομα! Ας αρχίσουμε με μια μικρή εισαγωγή:
Την ταινία σκηνοθετεί η ελβετίδα Lisa Wertmuller με μια απίστευτη ομάδα ηθοποιών με πρώτον τον Giancarlo Giannini (σημ1). Οι δύο τους έχουν συνεργαστεί άλλες δύο φορές όπως στην ταινία Pasqualino e le Sette Belezze (Seven Beauties, 1976), μια επίσης καταπληκτική ταινία που με φόντο τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, όπου θέτονται ζητήματα όπως η ανθρωπιά, το ερωτημα "για ποιον και γιατί πολεμάω" και πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει μετά απο κάτι τέτοιο.
Η ταινία
Όλα ξεκινάνε στην φασιστική ιταλία του Ντούτσε (μουσολίνι, σημ.2) λίγο πριν τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Μπορεί να είναι ο απόλυτος άρχοντας αλλά η ιταλία, κυρίως η επαρχιακή, δεν στερήται αντιφρονούντων. Σε κάποιο χωρίο της ιταλικής εξοχής λοιπόν δολοφονείτε ένας αναρχικός, ο φίλος του Antonio Soffiantini ή Tunin (Giancarlo Giannini) αν και όχι στρατευμένος και ούτε αναρχικος αποφαζίζει να εκδικηθεί και να σκοτώσει τον ίδιο τον μουσολίνι. Θα φτάσει στη ρώμη όπου θα βρει κρυσφήγετο σε ένα μπουρδέλο πολυτελείες όπου καταλήγουν όλοι οι καθωσπρέπει αξιωματούχει και ευκαταστατοι. Μια "ξεπεταγμένη" αλανιάρα πόρνη, η Salome είναι αυτήν που θα τον βοηθήσει. Η σκήνες απο τη ζωή σε ένα μπουρδέλο του μεσοπολέμου είναι ιδιαίτερες, γεμάτες ζωντάνια, φωνές και γοητεία (ιδιαίτερα όταν μια απο αυτές πιάνει την κιθάρα και αρχίζει να τραγουδά). Το θέμα είναι οτι ο επαρχιώτης και αρχάριος Τουνίν δεν είναι αλήθεια έτοιμο γι'αυτό που πρέπει να κάνει, τον σπρώχνει η εκδίκηση και η στιγμές οργής για την αυθεραισία που βλέπει γύρω του απο το κράτος, και σαν να μην φτάνει αυτό ερωτευεται την Tripolina, μια νεαρή πόρνη. Ο Τουνίν φοβάται, ο Τουνίν θέλει να αγαπήσει, αλλά έχει δώσει έναν όρκο στον εαυτό του και έχει καθήκον να τον εκπληρώσει. Η συνέχεια δική σας.
Η μουσική
Ο μουσικός κορμός του soundtrack είναι το "canzione arrabbiata (θυμωμένο τραγούδι)" (Σημ.3.) και "film d'amore e d'anarchia", αυτά τα δύο θα ακούγονται πολλές φορές σε διάφορες εκτελέσεις, άλλες ορχηστρικά και άλλες ως ένα απλό σφύριγμα. Η έκδοσή που βρήκα εγώ είναι κάπως απο αυτήν του '88 (που τυχαίνει να είναι και ελληνική έκδοση βινυλίου). Τα κομμάτια με το περίσσοτερο για μένα ενδιαφέρον είναι τα πρώτα 6. Είναι αυτά τα πιο συναισθηματικά, τα απο κάτω σαν το Canzione Arrabbiata "Amare me" και το "Antonio Soffiantini Detto Tunin", σ'αυτά τα δύο τραγούδα η άσημε Anna Melato, η φωνή της μαγεύει, το "amare me" είναι αυτό που ακούγεται με μια μονο κιθάρα στη σκήνη που ανέφερα στο μπουρδέλο, η φωνή της εδώ ανεβοκαταιβένει (συγκλονιστήκες δυναμικές) νοσταλγικά σαν τα κύματα της θάλλασας και η τοπική ναπολιτάνικη διάλεκτος σημειώνει εποχές και μέρη ξεχασμένα. Το Antonio Soffiantini Detto Tunin το ακουγα ένα καλοκαίρινο ξημέρωμα μετα απο αλκοόλ και νυχτερινά μπάνια, φωτία και σιγά σιγά σιγά μενω εγώ, η θάλλασα, η φωτιά οι κοιμισμένοι φίλοι μου και το κομμάτι αυτό στ'αυτιά μου, δίχως ηλεκτρισμό, παραμορφώσεις και εφέ, μονάχα μια θλιμμένη ανάσα και λίγα όργανα εξελιγμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια απο γενιά σε γενιά... και λέει "...ένα πρωινό έφυγε ο Τουνίν, να πάει να πολεμήσει εκεί που πόλεμος δεν υπάρχει / λέει ο κόσμος, αυτός εκεί είναι τρελός, μα όχι, δεν ήταν τρελός ο Τουνι μου / πόσα σύννεφα να τρέχουνε / τα χρόνια περνούν, πετούν μακριά έτσι απλά / την κυριακή όλοι χορεύουνε, ίσως είναι ανούσιο να πολεμάς σαν τον Τουνιν/ ... / κάτω απ'τη βελανιδιά με φίλησε ο Τουνιν / κάτω απο τη βελανιδία μου είπε θα φύγω, "θέλω να νιώσω άνδρας και'γω / ... μα όχι δεν ήταν τρελός ο Τουνίν μου..."
Στο Canzione Arrabbiata η Melato γίνεται πιο οργισμένη, η φωνή της θυμίζει αυτές των παθιασμένων αγωνιστριών του 20ου αίωνα και η μουσική έχει ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο, δηστυχώς έχει καπηλευτεί απο δήθεν κουλτουριάρηδες των σαλονιών, παρολ'αυτά λέει τα εξείς: " Τραγουδώ για όσους δεν έχουνε τύχη, τραγουδώ για μένα / τραγουδώ με οργή αυτό το φεγγάρι εναντίον σου / ενάντια σε όπιον είναι πλούσιος και δεν το ξέρει..."


Σημ.1: Εχει επίσης έναν μικρό ρόλο στο "Hannibal (2001)" όπου κάνει τον ιταλό ντετέκτιβ ο οποίο δεν έχει και πολύ καλο τέλος.
Σημ.2: Λένε οτι ο μουσολίνι πριν γίνει αυτός που ξέρουμε απο την mainstream ιστορια ήταν αναρχικός και μάλιστα απο τους πρώτους που μετέφρασε κείμενα στα ιταλικά.
Σημ.3: Samples απο το κομμάτι έχουν χρησιμοποιήσει οι ντόπιοι Propaganda στο δίσκο "Πέντες μήνες και κάτι στίχους πριν"
(κομμάτι "90 seconds (war mix)")Take it Here

OST - LOVE & ANARCHY aka FILM D'AMORE E D'ANARCHIA by NINO ROTA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου